220630 periodiek 2022-2_09

Herdenking bij het Katerveer in Hattem

13 april 2022

Woensdag 13 april vond bij Hattem een herdenking en kranslegging plaats bij het monument aan het Katerveer.

Dit jaar heeft de Commandovereniging Gelderland deelgenomen aan de plechtigheid en kranslegging bij het monument voor de mensen die aan het einde van de oorlog zijn vermoord bij het Katerveer bij Hat- tem. Deze herdenking was officieel opgenomen in het jaarprogramma. Een behoorlijke vertegenwoordiging van ca. 10 leden van Commandovereniging Gelder land heeft daar acte de présence gegeven. Eerst werd verzameld bij het Panorama Paviljoen in Hattem voor de koffie met koek. Vandaar vertrok men rond 10.45 uur naar het Katerveer aan de Geldersedijk nabij de IJsselbrug. Daar verzamelden zich intussen ook ca. 35 mannen uit België, waaronder veteranen en enkele hoge officieren naast enkele dames en vertegenwoordigers van het 4 en 5 mei-comité van Hattem.

De plechtigheid maakte namelijk deel uit van de herdenkingsreis georganiseerd door de ABSASV (Amicale Belgian SAS Vriendenkring VZW), waarbij de route gevolgd werd van de Belgische SAS tijdens Operation Larkswood in april 1945. Operation Larkswood maakte in 1945 deel uit van een grote geallieerde operatie, bedoeld om aan het eind van de Hongerwinter Nederland van zuid naar noord in twee delen te snijden, teneinde de Duitsers die het westen zijn blijven verdedigen, te omsingelen en zo de bevrijding te versnellen.

Deze Battlefield Tour, waar ook enkele van onze Gelderse commandoleden aan deelnamen, eindigde op 13 april 2022 in Hattem, met een kranslegging bij het monument voor Raymond Holvoet samen met een kranslegging bij het daarbij geplaatste monument van

de andere vermoorde mensen. Holvoet was tijdens Operatie Timon als geheim agent ingezet op de Veluwe, ter voorbereiding op de Operatie Pegasus II, het opzetten van een ontsnappingsroute voor de Britse para’s die na de mislukte Operatie Market Garden op de Veluwe waren achtergebleven.

Deze gezamenlijke plechtigheid startte om 11.15 uur en duurde ongeveer een uur. Door een technisch probleempje met het geluid was het even improviseren en moesten de sprekers hun stem extra verheffen, maar het programma werd zeer waardig afgewerkt. Onze commandovereniging had gezorgd voor een prachtig bloemstuk met groene linten en gouden tekstopdruk, die naast de andere kransen een plaats kregen. Na de kransleggingen en het protocol met de Last Post en de volksliederen van België en Nederland was er een rondleiding bij het monument en aan het water op de plaats van executie. Daarna kwamen alle betrokkenen weer naar het Panorama Paviljoen waar vanaf 13.00 uur samen met de Belgen de afscheidslunch werd genuttigd. Om 14.00 uur werd de Battlefield Tour na een aangenaam verpozen afgesloten en gingen onze commandoleden en de Belgische delegatie weer huiswaarts.

RTV Hattem heeft van deze plechtigheid een prachtige reportage gemaakt van ruim dertien minuten,

https://rtvhattem.nl/14/04/2022/herdenking-bij-het-katerveer/

Of bekijk het fotoverslag

9