HERDENKING ROERMOND 15 juli 2016


 


Een vijftigtal oud-commando’s vormde op vrijdag 15 juli 2016 de erewacht bij het Nationaal Indiëmonument in Roermond voor de jaarlijkse herdenking van de gevallenen in het voormalige Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea, in het bijzonder voor onze wapenbroeders uit de speciale eenheden. De belangrijke inzetten in Djokjakarta en Midden-Sumatra staan vermeld op het vaandel van het Korps Commandotroepen.

 


Een drietal leden van COV Zeeland, voorzitter Rinus Oostlander, Theo Okker en good old Gilles de Kok, vergezeld door twee dames, is afgereisd naar de kazerne in Roosendaal, waar de ‘commandobus’ gereed staat voor de verdere reis naar Roermond. Vlak voor het vertrek kan het verzamelde gezelschap nog net getuige zijn van de aankomst van de 12 ECO-cursisten die met succes hun opleiding hebben voltooid en vandaag hun groene baret ontvangen.  


 

Na de ontvangst bij restaurant Rasa Senang begeeft het gezelschap zich per bus naar de herdenkingsplaats in Herdenkingspark Hattem. Voor het decor van roestvrij stalen zuilen worden de mannen opgesteld voor de erewacht. De secretaris van de Stichting Nationaal Indiëmonument, Geert Plattel, benadrukt in zijn welkomstwoord de bijzondere verbondenheid tussen de veteranen uit de periode Nederlands-Indië en de veteranen vanaf Korea tot heden.Majoor b.d. Jeukens schetst een beeld van enkele para-acties op Sumatra eind 1949. De Codenaam ‘Operatie Modder’ bleek goed gekozen. De droppingzone bestond uit een moeras, waarin een deel van de uitrusting verloren ging. De 1e Paracie en de Paracie KST slaagde er desondanks in om de TNI een gevoelige slag toe te brengen. 


Waarnemend korpscommandant luitenant-kolonel G-J. van Staveren gaat in op de onvoorwaardelijke inzet van de mannen in de strijd in Indië. Hij stelt dat de kernwaarden van het Korps, Moed, Beleid, Trouw, Eer en Trots ook toen al werden gehanteerd. Verder onderstreept de lkol de waarde die het korps hecht aan een goed veteranenbeleid. Bij herdenkingen en andere gelegenheden komt dit onderwerp geregeld aan de orde.  




Het dodenappèl wordt uitgesproken door de bijna 91-jarige Indiëveteraan Gilles de Kok, waarna hij de namen opleest van de 58 gesneuvelde para-commando’s. Lkol van Staveren legt met de 91-jarige adjudant b.d. Henk Fockens de krans namens het korps.


Na het taptoesignaal volgt één minuut stilte, de erewacht strak in de houding, in eerbied voor de vele militairen die niet terugkeerden uit de strijd in Indië, maar ook voor de twee Nederlandse militairen die het leven verloren bij een schietoefening in Mali.


Als speciaal eerbetoon aan hen wordt de vlag niet gehesen, maar blijft gedurende de hele ceremonie halfstok hangen.

Nadat detachementcommandant Bert Delleman het detachement heeft afgemeld, wordt verplaatst naar restaurant Rase Senang, voor de traditionele blauwe hap.

 






Er wordt gezellig geboomd, kennismakingen hernieuwd en dorstige kelen gesmeerd tot het sein klinkt om de reis naar huis aan te vangen. Er wordt afscheid genomen met een hartelijk ‘tot ziens’ en de wens elkaar volgende keer in goede gezondheid weer te treffen
.
 




Ellie de Jonge (namens COV Zeeland) (klik hier voor de fotovideo)