Herdenking Roermond 15 juli 2016 

Vandaag is de jaarlijkse herdenking bij het Indiëmonument in Roermond.  Co, Bart, Jan U en Jan D gaan daar heen. Co is de chauffeur en de rest mag genieten van de rit. Wij zijn even na tien uur aanwezig en zo te zijn de eersten. Dat is geen straf, want het is heerlijk weer. Het zonnetje doet goed zijn best, zodat wij de dagen die wat minder waren deze week gauw vergeten. Als de bus uit Roosendaal arriveert, komt er een heel gezelschap het restaurant inlopen en daar zijn ook nog 4 leden van COV Gelderland bij. 

Wij hebben onze bonnen gekregen en kunnen aan de koffie. Daar hebben wij zo zachtjes aan wel trek in. Wij zijn met 8 leden aanwezig en gaan weer in ons vertrouwde hoekje zitten. Daar hebben wij patent op. Als Mathieu het sein geeft dat de bus gaat vertrekken naar het monument wordt het tijd voor iedereen om op te stappen. Ik ga met de benenwagen en er zijn er al meerderen die dat hebben gedaan. 

Bij het monument zie ik dat er al heel wat groene baretten rondlopen. Uiteindelijk blijken er 49 groene en 1 rode baret aanwezig te zijn. Even na 13.00 uur start de ceremonie en Bert is onze commandant en ik kan niet anders zeggen, dan dat hij het voor treffelijk heeft gedaan. Nadat hij ons heeft gemeld bij de plv C-KCT Van Staveren, start de herdenking.


Nadat zowel de kolonel Van Staveren en Mathieu Jeukens hun toespraak hebben gehouden. Hierna worden door de enige aanwezige van het Regiment Speciale Troepen de namen van alle gevallenen voorgelezen, maar niet nadat wij door de paradecommandant in de houding zijn gezet en de eregroet brengen. Na dit dodenappel wordt de krans gelegd bij de plaquette. Dit is altijd een plechtig moment en staan allen in de houding tot de kranslegging voorbij is.

Hierna, op commando van Mathieu, brengen alle oud-commando’s, actieve commando’s en militairen de eregroet en gaan de belangstellenden staan en speelt de trompetist Kaevelaars de lastpost. Je kunt een speld horen vallen. Normaal gaat dan de vlag in top, maar wegens het sneuvelen van 2 militairen van de Lucht Mobile Brigade in Mali blijft de vlagstok hangen als eerbetoon. 

Bert meldt ons af bij de C-KCT en daarmee in de plechtigheid ten einde. Wij verplaatsen ons allen naar het restaurant en krijgen daar, na het inleveren van onze consumptiebon, een heerlijke Indische maaltijd aangeboden. Een heerlijk koud biertje erbij en wij hebben genieten met elkaar van de warme hap. Het wordt nu zachtjesaan tijd om op te stappen. Wij zeggen iedereen hartelijk goedendag en vertrekken richting het Gelderse.   Klik op het Fotoalbum voor de foto's
Fotoalbum                                                                                                                                  JJH/APN