Maarten Jan Knottenbelt 

Majoor b.d., lid van No 2 Dutch Troop en erelid COV Gld
Ridder Militaire Willems-Orde
Drager van o.a. het Officierskruis, het Bronzen kruis en het Verzetsherdenkingskruis
 
Overleden op 19 augustus 2004 te Den Haag in de leeftijd van 83 jaar.

Maarten Jan is geboren in Batavia op 3 december 1920 en was onder andere verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog en reserve-eerste luitenant van het Wapen der Infanterie. Op het moment dat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, studeert Knottenbelt aan de Universiteit van Oxford. Hij sprak Engels met Oxford accent. 

Commando
1942: Na de val van Frankrijk in juni 1940 besluit Winston Churchill tot oprichting van Commando’s. Op 22 maart 1942 vertrekken 8 officieren, 17 onderofficieren, 4 korporaals en 19 soldaten van de Prinses Irene Brigade naar Schotland om als vrijwilligers deel te nemen aan een commandotraining in het "Commando Basic Training Centre" in Achnacarry gelegen bij Spean Bridge in het westen van het Schotse Crampian gebergte. Het opleidingscentrum staat onder leiding van luitenant-kolonel C.E. Vanghan, OBE. De opleiding wordt door 25 man voltooid, die op 29 juni 1942 naar no.4 Commando in Troon worden overgeplaatst. Hier wordt no.2 (Dutch) Troop gevormd. De eerste commandant wordt 1e luitenant P.J. Mulders met als toegevoegde officieren de res. 2e luitenants J. Linzel, Maarten Knottenbelt en C.J.L. Ruysch van Dugteren. Op 16 juli worden ze overgeplaatst naar Portmadoc in Noord-Wales waar zij bij no.10 (Inter Allied) Commando wordt ingedeeld. Als er enkele maanden later nog een groep opgeleide commando's bijkomt, zijn ze klaar om uitgestuurd te worden. Op 6 december kwam Prins Bernhard naar Portmadoc om hen een Nederlandse vlag te brengen. 1943: Op 31 mei 1943 verhuizen no.2 Dutch Troop en no.10 Commando naar Eastbourne, hun nieuwe thuisbasis. In oktober worden ze voor een training naar de bergen bij Braermar gestuurd, een dorp in Noord-Schotland. Op 11 december vertrekt no.2 Dutch Troop, o.a. op verzoek van Prins Bernhard, met een Britse commandobrigade aan boord van de SS Streadhead vanuit Gourock, en komt op 15 januari in Bombay aan. Bij Poona wordt Dutch Troop in een tentenkamp ondergebracht.

Birma Als eenheid worden ze niet ingezet, maar commando's worden apart ingezet bij Britse onderdelen. Zo worden vijf Nederlandse commando's geloot die naar Birma gaan, Knottenbelt en Van der Veer van de 44ste en G. Ubels, Blatt en Koning van de 5de Marine Commando. Ubels krijgt onderweg malaria en wordt in een hospitaal opgenomen, de ander vier commando's vervolgen hun weg. Zij vechten tegen de Jappen. Linzel wil met Dutch Troop terug naar Europa om tegen de Duitsers te vechten, en bepleit dit o.a. bij Admiraal Mountbatten in Kandy op Ceylon. Op 18 juli 1944 wordt Dutch Troop in Bombay ingescheept en naar Eastbourne teruggebracht. Daar horen ze dat de Irene Brigade bij D-Day heeft meegedaan. Dutch Troop wordt ingezet voor Operatie Market Garden, en wordt verspreid toegewezen aan de US Airborne Divisions en British Airborne Corps. Maarten Knottenbelt en Arnoldus Wolters, beiden verbonden aan de 1st Airborne Division, zochten vrijwilligers bij elkaar.

17 september 1944 Knottenbelt wordt in de buurt van Renkum gedropt. Hij is bij Operatie Market Garden betrokken met o.a. Dutch Troop militairen M. van Barneveld, A.J.P. Beekmeier, A.H.T. Italiaander, A. Wolters en August M. Bakhuis-Roozeboom, die gedood wordt. Zelf raakt Knottenbelt gewond, maar slaagt erin te ontsnappen en naar Londen terug te keren.

7 november 1944 Knottenbelt, hersteld van zijn verwondingen, en A. van Creveld worden vanuit Londen gedropt boven bevrijd Nederland. Zij vinden ruim 100 vrijwilligers die no.2 Dutch Troop willen versterken, en neemt hen via Oostende met de MS Lady of Man mee naar Southampton. Na een eerste opleiding in Petworth werden ze naar Schotland gebracht om de zware commando opleiding te krijgen. Slecht 70 ronden de opleiding met goed gevolg af en worden toegevoegd aan Dutch Troop in Eastbourne.

3 april 1945 Knottenbelt en Ruysch van Dugteren worden in de nacht van 3 op 4 april 1945 bij Barneveld gedropt ter ondersteuning van de geallieerde troepen.

Knottenbelt werd op 10 juli 1946 eervol ontheven uit zijn functie en op 1 oktober 1960 eervol ontslagen uit de militaire dienst. Hij heeft zich blijven inzetten voor het vermijden van een volgende oorlog.
 

 

Militaire Willems-Orde

Bij Koninklijk Besluit van 30 augustus 1948 wordt Maarten Jan Knottenbelt benoemd tot Ridder der 4e klasse der Militaire Willems-Orde wegens het zich in de strijd onderscheiden hebben door uitstekende daden van moed, beleid en trouw tijdens de strijd tegen de Japanners in Birma in maart 1944, tijdens Operatie Market Garden (de landing bij Arnhem van de Britse Airborne Division in september 1944) en na per valscherm ingezet te zijn op 3 april 1945 in de omgeving van Barneveld als commandant van een ongeoefende afdeling Binnenlandse Strijdkrachten.

De uitreiking vond plaats op 7 okt 1948 op de Sonsbeekseweide in Arnhem. Koningin Juliana beëdigde haar moeder Prinses Wilhelmina en daarna respectievelijk oud-Stuurman der koopvaardij B.B. Bakker, Ritmeester der Cavalerie G. A. van Borssum Buisman, Kolonel der Cavalerie W.C.J.A. van Lanschot, Kapitein der Artillerie H.G. de Jonge, Maarten Knottenbelt, C.P. van den Hoek, line-crosser J. de Landgraaf en Dr G.M.H. Veeneklaas. Knottenbelt kreeg ook het Officierskruis.

 Rust in vrede