Actueel

Afbeelding invoegen


herdenking Market Garden bij het Graf van A. Bakhuys Roozeboom - woensdag 20 september 2023

 
 
Ze waren er weer. Oud-commando’s uit alle windstreken van ons land, om deel te nemen aan de herdenking bij het graf van oud-commando August Bakhuys Roozeboom. Onder hen paradecommandant generaal-majoor b.d. Leen Noordzij en majoor Marco Kroon, drager van de Militaire Willemsorde. Plaats van verzamelen was de parkeerplaats voor de begraafplaats. De plek van hernieuwde kennismaking en bijpraten.  

Tegen 15.00 uur zette commandant Bert van der Stoep het geheel in de houding en liet het detachement opmarcheren naar het graf van de gesneuvelde oud-commando August Bakhuys Roozeboom. Hier heette ceremoniemeester Ben Sünnen de aanwezigen welkom bij de herdenking.
Hij noemde herdenken van groot belang voor nu en in de toekomst. Commandant Bert van der Stoep meldde daarna het detachement bij de paradecommandant generaal-majoor Leen Noordzij. Hij gaf het teken van begin herdenking. Omdat de wel aanwezige voorzitter Jacob Klaver maar herstellende van een operatie hield op zijn verzoek Chris Heilbron namens hem de toespraak. Chris vertelde over de levensloop van de in de oorlog omgekomen commando August Bakhuys Roozeboom die nu begraven ligt op de War Cemetery grafnummer 1 A 6. 

Door Piet Pruijs, majoor Marco Kroon en generaal-majoor Leen Noordzij werd namens de Commando stichting en Commandovereniging Gelderland een krans gelegd. De trompettist speelde het signaal taptoe en er werd een minuut stilte in acht genomen. Aansluitend speelde hij ook het Wilhelmus op indrukwekkende wijze waarbij de eregroet werd gebracht. 

Ceremoniemeester Ben Sünnen bedankte iedereen voor de aanwezigheid en in het bijzonder generaal-majoor b.d. Leen Noordzij en majoor Marco Kroon. Na afmelding aan de paradecommandant brachten man na man een persoonlijke Eregroet aan de gesneuvelde August Bakhuys Roozeboom. Na het afmarcheren kwam een einde aan de indrukwekkende herdenking.

In het nabij gelegen restaurant  de "Oude Herberg” werd nog even de tijd genomen voor een gepast gezellig samenzijn. Ook Marco Kroon en Leen Noordzij namen deel aan de bijeenkomst. Door Leen Noordzij en Commandovereniging Gelderland (namens de COS)  werd een drankje aangeboden en ook de traditionele bitterballen ontbraken niet. Het gezelschap bleef een poosje bijeen ook om met Marco kroon nog wat te praten over de film " In de vuurlinie ” die onlangs in première is gegaan. Tegen 17.00 uur nam men afscheid van elkaar en was het al met al een geslaagde middag te noemen. 
 
Ben Willemsen
 
NB Een uitgebreide fotoreportage volgt in ons periodiek .
 

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam 6 + dertien = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >