Actueel

Afbeelding invoegen


Bevrijdingsdefilé Wageningen - zaterdag 6 mei 2023

        Bevrijdingsdag Wageningen 5 mei 2023


Wageningen was opnieuw paraat om de Bevrijdingsdag 2023 te organiseren. Het team van Wageningen 45 had weer voor veel vertier gezorgd. Vele artiesten traden wederom op in het centrum van Wageningen. Maar voor velen is toch het bevrijdingsdefilé het hoogtepunt van de dag.

Toch nog zo’n twintig Engelse en Canadese veteranen uit de tweede wereldoorlog waren overgekomen om mee te doen. Ze kregen weel waardering en applaus. Het defilé begon net als vorig jaar weer in de voormiddag. Dus was het tijdig verzamelen op het terrein van Belmonte Arboretum. 

Onze penningmeester Ben Sünnen had onder een overkapping een tafeltje bemachtigd , waarop hij zijn administratie kon houden voor de afgifte van de consumptie en lunchbonnen. Hij werd daarbij geholpen door Bert van der Stoep. Geleidelijk aan waren alle deelnemende oud-commando’s aanwezig en na het bekende handjes schudden en met ”hoe gaat het ermee”? werd het tijd voor het opstellen en te verplaatsen naar de Generaal Foulkesweg. Daar konden oud-commando’s die wat slechter ter been waren in historische voertuigen opstappen om op die wijze het defilé mee te beleven. De oud-commando’s waren dit jaar ingedeeld in cluster 3. Onder leiding van Sander de Vries marcheerden de oud-commando’s op naar het centrum van Wageningen waar zich het defileerpunt nabij Hotel de Wereld bevindt. 

Het was nog steeds mooi weer en intussen waren ongeveer 100.000 enthousiaste toeschouwers rondom de route aanwezig om de defilanten toe te juichen. Aangekomen bij Hotel de Wereld is het helemaal een drukte van belang. Vele hoogwaardigheidsbekleders zijn daar getuige van de vele militaire passanten en historische voertuigen. Na het passeren van het defileerpunt gaat het door naar de binnenstad. Het publiek klapt zich de handen stuk om uiting te geven aan hun waardering. "Daar komen de commando’s” wordt er geroepen. De menigte heeft veel waardering voor groene baretdragers en dat doet de oud-commando’s meer dan goed. 

Dan komt het Arboretum weer in zicht. Maar bij het bereiken van het eindpunt breekt de hemel open en een flinke regenbui daalt neer op de deelnemers en het publiek. Iedereen door en door nat. Gelukkig was er voldoende overkapping in het Arboretum en daar liet iedereen zich een drankje goed smaken en konden de colbertjes weer drogen. Het weer klaarde op en zo werd het ook nog gezellig in en rondom de overkapping. Het gezelschap bleef nog een poosje bijeen om na een tijdje afscheid van elkaar te nemen. Mooi weer, slecht weer, veel publiek en een geslaagd defilé. Volgend jaar opnieuw naar Wageningen 45.

Ben Willemsen    

 


         


Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam 8 + 4 = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >