Actueel

Afbeelding invoegen


Kranslegging bij het graf van commando Jan Willemsen - maandag 6 februari 2023

   Kranslegging bij het graf van commando Jan Willemsen

Didam, 5 februari 2023. Een grote groep oud-commando’s waren aanwezig in restaurant "De Harmonie” in Didam om deel te nemen aan de kranslegging en herdenking bij het graf van Commando Jan Willemsen.

zie ook het verslag in de Stem van Montferland 

Om 14.30 uur heet voorzitter Jacob Klaver de aanwezigen waaronder de familie Willemsen, locoburgermeester Henk Groote en de mee gekomen dames van harte welkom. Na een kopje koffie en even bijpraten is het tijd voor het buiten opstellen en afmars naar de begraafplaats. Het peloton wordt voorgegaan door faniondrager Chris Heilbron en kransdragers Ben Willemsen en Co Hartman. Het geheel staat onder leiding oud-sergeant Ben Sünnen en het peloton komt in stijl aan bij het graf van commando Jan Willemsen. Voorzitter Jacob Klaver houdt hier een grafrede.

"In de helse stormnacht van 1 februari 1953 verdronk commando Jan Willemsen, afkomstig uit Didam , bij een reddingsactie tijdens de watersnoodramp. Jan was één van de  commando’s die in de vroege ochtend vanuit de kazerne in Roosendaal vertrok na een oproep om hulp te verlenen  bij het redden  van mensen in de ondergelopen polders rond Fijnaart. De dijk brak en terwijl hij bezig was met het redden van een zwangere jonge vrouw, verdween hij in de woeste golven. Op 4 maart spoelde zijn levenloze lichaam aan bij Heijningen. Op 7 maart werd Jan in Didam onder grote belangstelling met militaire eer begraven. Op zijn bidprentje staat: "Gij allen die mij gekend hebt, gedenk mij in uw gebeden”. Aldus Jacob Klaver.


Locoburgermeester Henk Groote, zelf veteraan en uitgezonden geweest naar Afghanistan, toonde veel respect voor commando Jan Willemsen. Hij verwees naar trouw aan de opdracht, het redden van mensen in nood met gevaar voor eigen leven. Geheel van toepassing op commando Jan Willemsen die zijn leven gaf voor het redden van zijn medemensen.

Dan wordt bij het graf van Jan een krans gelegd door de ereleden Ben Willemsen en Co Hartman.

Na de Last Post wordt een minuut stilte gehouden en klinkt het Wilhelmus. Klaas Lantinga  en Gerard Bongers brengen de Nederlandse driekleur in de top. De oud-commando’s brengen hierbij de eregroet. De plechtigheden worden afgesloten met een defilé langs het graf van commando Jan. Dan is het afmars naar restaurant "de Harmonie” om  nog wat na te praten over de waardige zondagmiddag in Didam.

B.WillemsenReacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam vijftien + 12 = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >