Actueel


220919 Herdenking Operatie Market Garden (verslag) - dinsdag 20 september 2022

    Herdenking "Operatie Market Garden” te Oosterbeek 
 
 
                                                                         

Maandag 19 september 2022. Een flink aantal oud-commando’s waren tijdig aanwezig op de parkeerplaats voor de begraafplaats. Wederom was het KCT niet met een afvaardiging aanwezig bij de herdenking. In 2019 is besloten tot participatie bij de grote herdenking op voorgaande zondag. Ook nu geen voorprogramma. Dus alle aandacht voor de herdenking.

Afbeelding invoegen

                                                                                Fanions van Limburg, Zuid-Holland en Gelderland 

                                                                                                              

Commandant Bert van der Stoep zette het geheel in de houding en liet het detachement opmarcheren naar het graf van de gesneuvelde commando August Bakhuys Roozeboom. Hier heette de spreekstalmeester Ben Sünnen allen hartelijk welkom en wees op het belang van herdenken voor nu en in de toekomst. Bert van der Stoep meldde daarna het detachement bij generaal b.d. Leen Noordzij. Wegens verhindering van de voorzitter hield vervolgens Chris Heilbron een toespraak waarin hij vertelde over de levensloop van de omgekomen August Bakhuys Roozeboom. In de  late avond van 19 september 1944 sneuvelde hij door Duits vuur. Hij ligt nu begraven op de War Cemetery grafnummer 1 A 6.

Afbeelding invoegen

                                                                                     Jan Dinnissen heeft zojuist de eregroet gebracht

Door Co Hartman en de generaal b.d. Leen Noordzij werd bij het graf namens Commandovereniging Gelderland een krans gelegd. De trompettist speelde het signaal taptoe en werd als eerbetoon een minuut stilte in acht genomen. Aansluitend speelde hij het Wilhelmus op indrukwekkende wijze. Ben Sünnen bedankte iedereen voor de aanwezigheid en in het bijzonder de oud-commando’s van de zusterverenigingen alsmede generaal b.d. Leen Noordzij voor hun bijdrage. Na afmelding aan de generaal brachten man na man een persoonlijke groet aan commando Bakhuys Roozeboom.

Afbeelding invoegen 

                                                                                                         Een fotoshoot 

 

 Na het afmarcheren kwam een einde aan de herdenking. In het nabij gelegen Grand Café werd even de tijd genomen voor een gepast gezellig samenzijn. Een kopje koffie of een ander drankje werd door de vereniging aangeboden en ook de traditionele bitterballen ontbraken niet.  Het gezelschap bleef nog een poosje bijeen om  wat na te praten. Tegen 17.00 uur nam men afscheid van elkaar en was het al met al een geslaagde middag waarbij het mooie weer ook een positieve rol speelde.

B.Willemsen


Reacties:

Jammer dat CDO 92-4 Willem Bakhuys-Roozeboom een achterneef van August Bakhuys-Roozeboom en niet bij kon zijn. Toen ik hem ontmoete op de Airbone Begraafplaats zondag 18 september tijdens de herdenkingsdienst, vertelde hij ik kreeg in mijn ECO de vraag hoe heet je ik zei Willem Bakhuys-Roozeboom, antwoord van de instructeur "jij heet Willem Bakhuys" en Roozeboom moet je nog verdienen.

Martien van Barneveld- 28-09-2022


Reageren:

Anti-spam vijftien + vijftien = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >